Nuffnang Saya

Jom follow Saya :)

Friday, April 17, 2009

10 Hadiah Utama

Ini ialah senarai 10 hadiah yang paling senang dan sesuai diberikan kepada sesiapa sahaja yang kita kasihi ~ ibu, bapa, suami, isteri, saudara-mara, anak dan sebagainya. Contoh di bawah ini lebih menjurus kepada hubungan lelaki-wanita, sila ubahsuai jika ditujukan kepada orang lain. Pilihlah satu atau pun semua.

1. Hadiah Mendengar: Berikan hadiah ini kepada yang memerlukan, dan kamu hendaklah benar-benar mendengar apa yang dikatakan. Jangan mencelah, jangan berangan-angan dan jangan merancang bagaimana kamu hendak membalas.

2. Hadiah Tanda Kasih: Jangan kedekut memberikan pelukan, ciuman dan ramasan tangan. Biarkan tanda-tanda kecil ini tunjukkan kasih dan sayang yang ada di dalam diri kamu.

3. Hadiah Sehelai Nota: Ia mungkin ringkas seperti "Sayang Awak" atau sesuatu yang kreatif seperti sebuah puisi. Letakkan nota-nota ini di tempat yang tidak disangka oleh orang yang dikasihi.

4. Hadiah Ketawa: Berikan sesuatu yang melucukan seperti gambar kartun atau artikel. Mesejnya ialah, "Saya suka ketawa bersama awak."

5. Hadiah Puji-Pujian: Sesuatu yang simple seperti "Warna biru memang ngam dengan awak" atau "Sedap masakan awak" mempunyai nilai yang tinggi kepada orang yang mungkin merasa dia

6. Hadiah Bantuan: Tolong basuh pinggan mangkuk, buang sampah, jaga anak, dll.

7. Hadiah Bersendirian: Ada ketika kita hanya mahu bersendiri. Peka kepada saat-saat itu dan berilah masa dan ruang untuk dia bersendiri.

8. Hadiah Keceriaan: Cuba sedaya upaya supaya kita sentiasa ceria apabila bersama orang-orang yang dikasihi.

9. Hadiah Riadah: Sertai sesuatu sukan/aktiviti yang disukai oleh orang yang dikasihi. Kalah pun tak apa, kamu masih menang.

10. Hadiah Doa: Selalu berdoa untuk kesejahteraan orang-orang yang dikasihi dan beritahu mereka yang mereka setiasa berada di dalam doa kita.


Komenlah setiap kali anda membaca =)

12 pengkritik bebas:

kEy said...

mne hadiah lc? xde p0n...tertinggal ni....
agaga~

Cik Angah said...

hadiah lc?ape 2 key?

Hati Kristal said...

bagi akak dapat membuat orang sekeliling kita terutamanya ibubapa,suami dan anak2 bahagia adalah hadiah yang amat berharga.

Cik Angah said...

hati kristal:- betul 2 kak...

iman daud said...

info yg bgus cik angah :)

- iNtaN @ kEcHik - said...

ape je adiah akan membuatkan seseorang berbunga riang~~ :)

NoRT said...

dapat hadiah doa pun jadi la

atok said...

adiah tuk adik xda?
haha

Cik Angah said...

iman daud:- thnks 4 de feed back :)

Cik Angah said...

intan:- semua hadiah yg dlm entry 2 blh buat hati gumbira syg..hehe

Cik Angah said...

nort:- ye..hadiah doa pun dah kira bagus..:)

Cik Angah said...

atok:- semua hadiah yg dlm entry untuk adik akk ni..ambiklah..hehe

Related Posts with Thumbnails

Klik My Nuff If Keluar (: