Bahan-bahan:
Doh tart:
2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 ½ sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan mentega (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar gula
Jem nenas:
4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit esen vanila
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Daun pandan
Hiasan:
Kuning telur
Cara membuat:
Doh;
Pukul mentega, susu, minyak sapi, garam hingga sebati.
Masukkan telur dan vanilla, pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak. Gaul hingga sebati dan membentuk doh yang lembut.
Jem Nenas;
Parut nenas. Jangan dibuang airnya.
Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan gula, vanilla, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau tanpa henti hingga likat. Angkat dan sejukkan.
Panaskan oven terlebih dahulu pada 150°C.
Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem yg telah siap tadi, kemudian gulung secara pelahan, letakkan di dalam dulang membakar.
Oles kuning telur pada bahagian atas tart.
Bakar selama 15 minit / sehingga masak.
Selamat Mencuba!!
12 pengkritik bebas:
mak aih..
terliur je tgk dah nak dekat2 buka ni
gulp!
cik angah dah start wat ketuk2 ramadhan he..23x
out of topic--> he..23x maaf ek nie bukan blog astro..tp blog bro framestone.. lg keras dari biasa he..23x semua bnde leh di rapu rapan he..23x cam la angah xkenal bro nie cam mne kan
sgt minat kuih tart ni.. tapi suka yang leper bulat2 tu.. he he
angah..
yg ni memang febret ahhhhhhhhhhhh
Ejay:- terliur x terliur lah..cube taw ejay (:
bro frame:- bukan ketuk2 ramadhan tp ketuk2 bersama cik angah! ups!
out of topic----> boe mmg gyler..bukan gile..ops! hehehe
kasawari:- oh..cik angah pun mnta yg leper2 2 (;
yaya:- wah! minat kt sama lah (;
almond london xda?
eheh
Assalamu'alaikum.Salam perkenalan. :) . Saya ikut blog ini
atok:- almond london tamo laa..biskut oversea 2..
BicaraFiq:- terima kasih ikut blog yg x seberapa ni..nnt sy follow jugak....k?salam ramadhan,,,..
Post a Comment