Nuffnang Saya

Jom follow Saya :)

Wednesday, November 27, 2013

Bekerja & Pekerja

Assalamualaikum & SalamSejahtera

 lebih setahun lamanya aku tinggalkan dunia penulisan di alam maya dek kesibukan kerja .. seminggu 7 hari aku & suami bekerja tanpa henti...dr pagi hinggalahke petang

Tiba2 hati tergerak utk menulis..meluah, menaip isi dr hati ke atas papan pemuka ini..

Hari-hari penuh dengan pengalaman yg mendewasakan serta mematangkan diri.. macam2 pengalaman aku kutip dr hari ke hari... seperti biasa ada yg manis..ada yg pahit..

Oh ya.. alhamdulilah juga aku kini bekerja atas kaki sendiri..atas tangan sendiri ..atas dunia perniagaan yg kucipta sendiri.. 100% komitmen terletak di bahuku sendiri.. aku yg handle dr A-Z.. bersama sama memikul tanggungjawab ni adalah suamiku, ..kami berganding bahu memajukan lg perniagaan yg masuk tahun ke-3..

Sebut ttg suami aku... ramai dikalangan mereka yg x mengenali suami aku akan mengatakan bahawa dia adalah seorang yg pendiam.. senyap.. diam...diam2 ubi berisi.. Ya mmg benar! abg Sham mmg sebegitu.. x kenal maka x cinta.. mmg totaly diff dgn aku yg banyak mulut..banyak cakap... gila kau nk senyap je.. kau meniaga dik non..hihi.. tp oklah kan..abg banyak membantu berniaga secara atas talian ( online ). mengadap laptop selama lebih dr 5jam sehari melayan pesanan & kerenah pelanggan.

Sebenarnya bukan ini yg ingin ku nukilankan..sebelum otak ligat berpusing .. aku terus terang di sini..
Kedai kami ,https://www.facebook.com/marissa.shoppe setakat ini Alhamdulilah mendapat sambutan yg menggalakkan dr pelanggan dr segenap daerah.. hari-hari ada pelanggan datang ke kedai.. jadi kami memang memerlukan pekerja untk handle pelanggan yg walk in ke kedai.

Tersebut lah kisah... setelah lebih dr 3 org pekerja bersilih ganti, kami mendapat seorang pekerja perempuan yang ingin bekerja sepenuh masa di kedai kami..ms interview..manis mulut...boleh buat itu,blh buat ini..itu normal kan.. segala kerja boleh buat.. pengalaman kerja pun banyak..ok..kami pun sepakat terima..

Selang sebulan bekerja warna sebenar dah muncul...tidak perlulah kunyatakan di sini..Aib org kenalah jaga..setiap insan x sempurna..Ya..mmg benar..aku & suami juga tidaklah sempurna mana... tapi.... rasanya ada lg yg inginku highlight di sini

BEKERJA & PEKERJA adalah 2 perkara yg berkait rapat

"Bekerja  adalah kegiatan ekonomi yang dilakukan oleh seseorang dengan maksud memperoleh atau membantu memperoleh pendapatan atau keuntungan, paling sedikit 1 jam (tidak terputus) dalam seminggu yang lalu"

manakala pekerja pula ialah :

BuruhPekerjaTenaga Kerja atau Karyawan pada dasarnya adalah manusia yang menggunakan tenaga dan kemampuannya untuk mendapatkan balasan berupa pendapatan baik berupa uang maupun bentuk lainya kepada Pemberi Kerja atau Pengusaha atau majikan.


Kesimpulan yg dapat aku nukilkan, sekiranya kita bekerja dgn MAJIKAN walau dimana pun anda berada, hormatlah walau dalam keadaan terpaksa.. ingatlah...majikan anda yg mengGAJIKAN anda setimpal dgn kerja yg anda buat.

Kalaupun dah x selesa dgn tempat kerja tu, bolehlah CUCI KAKI dgn cara terhormat..datang ke tempat org dgn cara baik apalah salahnya pulang pun dgn cara terhormat..

Post seterusnya tentang sikap & sifat akan aku nukilkan ..in sya allah..

yg baik itu dr Allah & yg buruk itu datangnya dr kelemahan aku sendiri..

Muhasabah itu lebih baik


Komenlah setiap kali anda membaca =)

2 pengkritik bebas:

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts with Thumbnails

Klik My Nuff If Keluar (: