Nuffnang Saya

Jom follow Saya :)

Thursday, July 16, 2009

FB ciptaan yahudi?

Tapak jaringan sosial, Facebook, Fb, dicipta pelajar jurusan psikologi gagal menamatkan pengajian di Universiti Harvard, Mark Zuckerberg pada 4 februari 2004. Hampir 5 tahun kemudian, kini Fb mempunyai lebih 175 juta pengguna berdaftar di seluruh dunia.

Hakikatnya, penggunaan Fb menjadi kegilaan masyarakat dunia, tidak kecuali Malaysia. Ahli politik, ahli perniagaan, artis, pelajar institusi pengajian tinggi, pekerja sektor swasta dan kerajaan, antara pengguna berhubung dan bertukar maklumat melalui Fb. Malah ramai jarang tidur malam kerana taksub ‘melayan’ Fb hingga awal pagi kemudian mengantuk di pejabat, mengurangkan produktiviti. Segelintir leka membuang masa bersembang kosong tetapi dilabel ‘berkomunikasi’, justeru perlakuan terbabit diterima ramai. Pada masa sama majoriti mendakwa memanfaatkan fb mengikut keperluan masing-masing.

Pagi tadi, saya mencari maklumat berhubung latarbelakang Zack, saya terbaca beberapa fakta berhubung individu ke 321 terkaya di dunia itu. Dia dilahirkan di New York, Amerika Syarikat. Ayah dan Ibunya, Edward dan Karen Zuckerberg berketurunan Yahudi. Maksudnya Mark Zuckerberg, Yahudi. Sekaligus Fb, ciptaan Yahudi.

Selama ini umat Islam di seluruh dunia memboikot barangan keluaran Yahudi, mengapa tidak Fb?
Tiba-tiba saya terkenang kekejaman Yahudi tidak berkesudahan di Gaza. Kanak-kanak tidak berdosa ditembak mati, nyawa wanita dan lelaki Islam tidak bermakna bagi kaum dilaknat.

Justeru, hari ini, Jumaat, 10 Julai 2009, saya secara rasmi memberhentikan semua bentuk penggunaan berhubung Facebook. Biarpun tindakan ini barangkali hanya meninggalkan sekelumit kesan kepada kaum Yahudi, itu sumbangan saya.

Apapun, tindakan saya berbentuk PERIBADI. Keputusan pengguna Fb lain, mungkin berbeza.


Komenlah setiap kali anda membaca =)

8 pengkritik bebas:

NoRT said...

ermmm...kna close akaun FB gak ni...

Nazz@Purple said...

Baru je create acc...kene boikot gak eh..

atok said...

boikotttt!

EN.ROBOT said...

bagaimana pula dgn google..?

Cik Angah said...

Nort,Nazz,atok n en Robot :- tepuk dada tanya iman...

tiada paksaan syg..

fikirlah sndiri ei..klu angah,angah x delete acc fb,hnya gunakan tnpa memikirkan siapa dalang d sebalik penghasilan tersebut..untuk cark kwn2 lama..x salah bukan?

nonna manis said...

DA TAU DA ANGAH..tp terpulang pada seseorg...

Putri Leyla said...

OOOOOoooooo baru tau le...tapi terpulang pada niat lah angah...akak memang anti giler laknat yahudi tu...kalau kita joint fb dia dapat income ke?.....

Cik Angah said...

nonna manis:- ye..betul 2..
putri:- entahla..angahx pasti...tp rasanya mestilah ade income coz once kita click that site,adelah fulus masyuk kat pengendali fb 2..tp angah hanya agak aje kak..hehe.. ;p

Related Posts with Thumbnails

Klik My Nuff If Keluar (: